Filteri

Kako da očistite karburator kosilice

Kako da očistite karburator kosilice

Došli ste do svoje kosilice i snažno povukli kanap da je pokrenete. Međutim, ništa se nije desilo!

Verovatno je potrebno da očistite karburator kosilice pre nego što ponovo pokušate da je pokrenete.

U ovom blogu, upoznaćemo vas sa karburatorima i naučiti vas kako da ih očistite.

Kosilica je neophodan alat za održavanje lepog travnjaka. Baš kao i druge baštenske mašine, važno je redovno je održavati kako bi se obezbedilo njeno pravilno funkcionisanje tokom korišćenja.

Iako su baterijske kosilice sve popularnije, većina radi sa benzinskim motorima koji zahtevaju karburator.

Benzinske kosilice rade tako što se gorivo meša sa vazduhom i pali se iskrom, slično drugim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Vazduh prolazi kroz vazdušni filter u karburatoru i meša se sa gorivom pre nego što svećica zapali mešavinu benzina i vazduha.

Funkcija vazdušnog filtera na kosilici je da spreči ulazak prašine i nečistoće u karburator i motor. Većina gorivnih linija takođe ima filter, poznat kao filter goriva, koji sprečava ulazak nečistoća iz benzina i oštećenje unutrašnjih delova motora. Čak i kada nečistoće ne uzrokuju odmah uočljive probleme, mogu dovesti do gubitka snage i povećane potrošnje goriva.

Karburator je jedna od ključnih komponenti kosilice jer obezbeđuje pravilnu mešavinu benzina i vazduha za motor kako bi radio ispravno.

Važnost održavanja karburatora vaše kosilice čistim

Održavanje čistoće karburatora je ključno kako bi motor nastavio da radi efikasno. Nečišćenje karburatora može ozbiljno ugroziti njegovu sposobnost za regulisanje sagorevanja – vazduh mora slobodno da prolazi kroz karburator, da se meša sa gorivom i pokreće motor.

Svi znamo da kosilice služe za košenje trave. Kada su noževi u pokretu, motor je pod većim opterećenjem, zbog čega je održavanje čistoće karburatora još važnije. Tokom godina, susreli smo se sa situacijama u kojima motor radi dobro dok nije pod dodatnim opterećenjem prilikom korišćenja noževa.

Stoga je redovno održavanje motora od ključnog značaja. Pre rastavljanja, pažljivo pratite uputstva ili se oslonite na montažno uputstvo kako biste sigurno obavili čišćenje.

Pre nego što uklonite karburator, obavezno zatvorite gorivnu liniju. Većina kosilica ima prekidač koji možete okrenuti da biste zaustavili protok goriva kroz liniju do karburatora. Ako vaša kosilica nema ovu opciju, možete privremeno pritisnuti liniju da biste zaustavili protok goriva.

Nakon što uklonite karburator, detaljno ga očistite kako bi plovni ventil mogao slobodno da se kreće. Zatim ga ponovo montirajte na mesto i otvorite gorivnu liniju.

Za čišćenje karburatora na vašoj kosilici, potrebni su vam određeni alati koje možete nabaviti u prodavnici auto delova.

Potrebni alati za čišćenje karburatora

Za čišćenje karburatora na vašoj kosilici biće vam potrebni neki alati koje možete pronaći u bilo kojoj prodavnici delova.

Lista materijala za čišćenje karburatora:

 • Čistač karburatora
 • Krpe
 • Ulje
 • Šrafciger
 • Gedora i nastavci
 • Preporučuje se komprimovani vazduh
 • Moguće je da će vam trebati i set za popravku karburatora za vaš specifičan model

Koraci za čišćenje karburatora na kosilici

Čišćenje karburatora na kosilici je nešto što svako sa osnovnim mehaničkim veštinama može da uradi sam. Važno je pažljivo pratiti korake prilikom rastavljanja i sastavljanja karburatora! Preporučujemo da napravite mnogo slika kako biste dokumentovali rastavljanje i olakšali ponovno sastavljanje.

Evo koraka za čišćenje karburatora sa vazdušnim filterom:

 1. Prvi korak je uklanjanje karburatora sa motora. Pre toga, obavezno isključite protok goriva.
 2. Pripremite se za uklanjanje karburatora sa kosilice: Isključite svećicu i zaustavite protok goriva do karburatora. Identifikujte i uklonite šrafove ili vijke koji drže karburator za motor kosilice.
 3. Pažljivo uklonite karburator sa motora i budite oprezni.
 4. Očistite posudu karburatora koristeći aerosolni čistač i čistu krpu.
 5. Očistite i proverite prstenove i druge delove za bilo kakva oštećenja.
 6. Upotrebite čistač karburatora da biste osigurali da su svi portovi čisti i da kroz njih slobodno prolazi vazduh i tečnost.
 7. Pažljivo ponovo sastavite sve delove karburatora koje ste prethodno uklonili. Pre sastavljanja, nanesite malu količinu ulja na zaptivač.
 8. Nakon sastavljanja, ponovo povežite gorivnu liniju.

Važno je da se pridržavate gore navedenih koraka kako biste očistili karburator efikasno i bezbedno. Ako niste sigurni u svoje veštine, konsultujte se sa profesionalnim serviserom.

Profesionalni saveti za čišćenje / održavanje karburatora

Nemojte koristiti žičane četke ili tanke komade žice za čišćenje karburatora. Karburatori su kalibrisani da postignu savršenu mešavinu vazduha i goriva i moraju biti 100% zapečaćeni. Korišćenje bilo koje vrste tvrdog materijala za čišćenje karburatora je odličan način da oštetite vaš karburator.

 • Koristite samo sveže gorivo za vašu kosilicu. Stari ili ustajali benzin će se zgusnuti i smanjiti protok do karburatora. Ovo je zapravo jedan od problema zbog kojih vaša kosilica može imati problema pri pokretanju.
 • Redovno proveravajte nivo ulja i menjajte ulje barem jednom godišnje ili prema preporukama proizvođača vaše kosilice. Prljavo ulje je još jedan odličan način da se brzo ošteti motor.
 • Održavajte noževe kosačice oštrim jer će tupi noževi kidati travu umesto da je seku.
 • Proveravajte svećicu kosilice barem jednom godišnje. Ako je prljava, možete je očistiti ili zameniti.
 • Uverite se da su točkovi vaše kosilice napumpani, da se slobodno vrte i da nisu oštećeni.
 • Nakon svake upotrebe, očistite dno kosilice kako biste uklonili nakupljanje trave. Ako se trava skuplja ispod poklopca kosilice, primetićete dramatičan pad kvaliteta košenja. Prostor iznad oštrica kosilice ispod poklopca mora ostati otvoren kako bi oštrice stvarale podizanje i obezbedile ravno košenje travnjaka.
 • Proveravajte žice, konekcije žica, kaiševe i linije na vašoj kosilici kako biste se uverili da su potpuno povezani, da nisu stegnuti i da nisu oštećeni.
 • Uvek pravilno pripremite kosilicu za zimu, čak i ako će biti van upotrebe samo mesec dana. Da biste to uradili, izvucite gorivo iz rezervoara i pokrenite motor dok potpuno ne isprazni gorivo.

Redovno pratite navedene savete o održavanju kako biste osigurali da se kosilica uvek pokrene iz prve kao i da košenje trave bude onako kako očekujete.

Zaključak

Pravilna nega delova vaše kosilice održaće ih u vrhunskom stanju, a najvažnije, pouzdanim i sigurnim. Nema ništa frustrirajuće od toga da krenete da kosite travu i shvatite da vaša kosilica neće da upali. Ako vam se to desi, nadamo se da će vam ovaj članak pomoći.

Kako da očistite karburator kosilice

Sadržaj

Korpa za kupovinu
Prijavi se

Nemate nalog?