Filteri

Kako znati kada je vreme za zamenu kaiša kosilice

Zamena kaiša na kosačici

Kaiš kosilice je osnovni deo funkcionisanja vaše kosilice. Njegova glavna uloga je prenos snage sa motora na noževe, omogućavajući im da se rotiraju i efikasno seku travu. Bez ispravnog kaiša kosilice, noževi kosilice se neće okretati, što dovodi do neefikasnog sečenja i potencijalnog oštećenja motora.

Tokom vremena, ovi kaiševi stare, troše se i mogu se prekinuti ako se ne zamene na vreme. Iako prosečni kaiš može trajati 3-4 godine u zavisnosti od upotrebe, važno je redovno ih proveravati kako biste sprečili rizik od oštećenja opreme.

Iako očigledno pucanje kaiša zahteva hitnu zamenu, niko ne želi da se to dogodi usred košenja travnjaka. Ova jednostavna provera koju možete obaviti pre i tokom sezone jednako je važna kao i provera gazećeg sloja na gumama! Ovu proveru možete lako obaviti sami.

Znaci istrošenog kaiša kosilice

Pet stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom provere kaiša kako biste sprečili zastoje u radu kosilice su:

Lomljivost ili pukotine: Kaiševi kosilice mogu razviti male pukotine tokom vremena, posebno ako su izloženi toploti i čestoj upotrebi. Ove pukotine oslabljuju kaiš i povećavaju rizik od pucanja (dok se kreće preko remenica pri visokim brzinama), što utiče na rotaciju noževa.

Tanak kaiš: Tokom vremena, kaiš će se istrošiti i pokazati svoja unutrašnja vlakna. Ako je ovaj trošak neujednačen, važno je proveriti da nema ostruganih ivica na remenicama i da je sve u ravni kako biste sprečili prerano trošenje kaiša.

Labav kaiš: Kaiš se može rastegnuti tokom upotrebe ili se hardver može labavo pričvrstiti. Ovo je jednostavno podešavanje, ali popravka će smanjiti suvišno trošenje kaiša i povećati efikasnost.

Oštećenje kaiša: Kamenčići, grančice i drugi otpad koji se podiže prilikom košenja može ugroziti vaš kaiš, izazivajući ogrebotine, sečenja i nakupljanje na kaišu. Područje iznad vašeg platforme bi trebalo ostati čisto od otpadaka travnjaka, kao i ispod platforme. PREPORUKA: Možete da koristite kompresor vazduha ili duvač za lišće da biste uklonili nepotrebne trave i otpatke. Ako perete svoju jedinicu vodom, oduvajte višak vode sa vrha platforme. Takođe, duplo proverite tačke podmazivanja na platformi kosilice da biste bili sigurni da su dovoljno podmazane pre sledećeg košenja,

Sjajni kaiš: Ako vaš kaiš ima sjajne površine, to znači da se zagrevao trenjem sa remenicama. Sjaj na izgorelom kaišu znači da je vreme za hitnu zamenu.

Ovo su samo neke stvari na koje treba obratiti pažnju, ali nije sve što može dovesti do pucanja kaiša. Zaustavite se i proverite ako vaš kaiš počne da pišti ili da pravi zvukove, ako osetite miris vrućeg kaiša, ili primetite dodatnu vibraciju/pokret platforme.

Ako brinete da se kaiševi previše brzo troše, možda postoji potreba da se pregledaju i drugi delovi kosilice.

Kaiševi kosilice

Kako zameniti kaiš kosilice

Iako zamena kaiša kosilice može delovati zastrašujuće, sledeći ove korake možete efikasno obaviti ovaj zadatak:

 • Pripremite alat: Pre početka, prikupite sledeći alat i materijale:
  – Novi kaiš za kosilicu (osigurajte da odgovara vašem modelu kosilice)
  – Ključ ili podesivi ključ
  – Klešta (opciono)
  Zaštitne naočare
  Zaštitne rukavice
 • Pripremite kosilicu: Osigurajte da je kosilica potpuno isključena i odvojena od izvora napajanja. Aktivirajte ručnu kočnicu i postavite blokove iza točkova kako biste sprečili slučajno pomeranje.
 • Pristupite platformi kosilice: Ako vaša kosilica ima uklonjivu platformu, podignite je na najvišu poziciju. Ovo olakšava pristup kaišu i remenicama.
 • Oslobodite zatezanje kaiša: Pronađite zatezač kaiša koji je odgovoran za zatezanje kaiša. Koristite ključ ili podesivi ključ za rotaciju zatezača kaiša, oslobađajući zatezanje starog kaiša. U zavisnosti od vašeg modela kosilice, ovo može uključivati otpuštanje opruge ili odvrtanje vijka.
 • Uklonite stari kaiš: Pažljivo skliznite stari kaiš sa remenica kada je zatezanje oslobođeno. Obratite pažnju na to kako je kaiš postavljen oko remenica, jer ćete to morati da ponovite sa novim kaišem.
 • Postavite novi kaiš: Postavite novi kaiš oko remenice motora, osiguravajući da je pravilno smešten u žlebu. Koristite klešta ako je potrebno da biste kaiš postavili na svoje mesto.
 • Ponovo zategnite kaiš: Kada je novi kaiš na svom mestu, ponovo zategnite kaiš rotirajući zatezač kaiša nazad u poziciju. Ovo će zategnuti kaiš oko remenica. Duplo proverite poravnanje kaiša kako biste osigurali da je pravilno postavljen na svim remenicama.
 • Testirajte kaiš: Pre nego što ponovo sastavite platformu kosilice, startujte kosilicu i uključite noževe kako biste testirali novi kaiš. Slušajte neobične zvukove ili vibracije, što može ukazivati na nepravilnu instalaciju ili poravnanje.
 • Ponovo sastavite i testirajte: Ako kaiš radi glatko, ponovo sastavite sve delove koje ste uklonili za pristup kaišu, kao što je platforma kosilice. Zategnite sve vijke i zatvarače. Spustite platformu kosilice na željenu visinu sečenja i ponovo testirajte kosilicu kako biste osigurali pravilnu funkcionalnost.
 • Izvršite provere održavanja: Nakon zamene kaiša, periodično pregledajte kaiš i remenice tokom upotrebe zbog znakova habanja, pravilnog zatezanja i poravnanja kako biste sprečili prerano otkazivanje kaiša i osigurali optimalnu performansu kosilice.

Gde možete pronaći kaiševe za kosilice i pomoć pri servisu u blizini?

Sword Srbija nudi kaiševe za kosilice i stručni servis. Naš servis može vas uputiti na to kako da zamenite kaiš, ili da se obavi bilo koje drugo održavanje kosilice koje vam je potrebno.

Zamena kaiša na kosačici

Sadržaj

Korpa za kupovinu
Prijavi se

Nemate nalog?