Filteri

Pronađite pravo motorno ulje za vaš benzinski uređaj!

Da li vaš motor u benzinskoj kosilici za travu ne startuje dobro? Između ostalog, ovo može biti posledica blokade ili pogrešnog motornog ulja!

Saželi smo koje razlike treba uzeti u obzir kada je u pitanju motorno ulje, kako možete pronaći pravo ulje za vaše četvorotaktne benzinske uređaje kao što su kosilice za travu, freze, motorne kose ili generatori, i kako ih pravilno održavati kako biste produžili vek trajanja vaših uređaja. Takođe ćemo ukratko objasniti na šta treba obratiti pažnju kada je u pitanju dvotaktno ulje za benzinske trimere za živu ogradu ili motorne testere, na primer. Na kraju, sve se svodi na sledeće: možete postići maksimalne performanse uz minimalno habanje samo ako pravilno održavate svoje uređaje.

Bilo da je reč o benzinskoj frezi, kosilici ili kosama – saznajte kako pravilno održavati uređaje sa četvorotaktnim motorom.

Naziv i značenje motornog ulja

U principu, izbor motornog ulja svodi se na viskoznost na različitim temperaturama. Viskoznost označava svojstvo protoka ulja, tj. koliko je tečnost gusta ili tanka. Konkretno, motorno ulje je klasifikovano prema međunarodnim standardima SAE gradacija. Skraćenica SAE označava Društvo automobilskih inženjera (Society of Automotive Engineers). Ova klasifikacija definiše granice viskoznosti pri hladnim i toplim temperaturama.

SAE klasifikacija

U našoj tabeli lako možete videti koje je četvorotaktno motorno ulje pogodno za upotrebu u vašem uređaju.

Kada treba proveriti i promeniti motorno ulje?

Provera ulja treba da se obavi pre svake upotrebe, na isti način na koji biste trebali proveriti i koliko benzina imate u rezervoaru. Ulje se proverava na isti način kao i kod automobila: Izvucite šipku za merenje ulja iz vrata za punjenje, obrišite je i ponovo je umetnite koliko god je to moguće. Kada ponovo izvadite šipku za merenje iz vrata za punjenje, nivo ulja treba da bude vidljiv između minimum i maksimum linije.

Prilikom menjanja ulja, zapamtite sledeće: Idealno, prva zamena motornog ulja treba da bude nakon prvih 20 radnih sati upotrebe vašeg benzinskog uređaja. Nakon toga možete menjati motorno ulje nakon svakih 50 radnih sati.

Da biste pratili zamene ulja i ostale načine održavanja poput zamene svećica ili čišćenja vazdušnih filtera, možete zabeležiti vreme – kako biste imali jasan zapis.

Sipanje ulja u kosilicu

Kako pronaći pravo motorno ulje?

Izbor pravog motornog ulja uvek zavisi od spoljne temperature pri kojoj želite da radite sa svojim uređajem. Dok obično radite sa benzinskim kosilicama leti, kada može postati vrlo toplo, trebaće vam drugo specijalno motorno ulje za generator na struju koji biste možda želeli da koristite posebno zimi.

Izbor motornog ulja stoga uvek zavisi od regionalnih i sezonskih faktora, tj. od lokacije i doba godine, ili od spoljnih temperatura. Da li je motorno ulje pogodno takođe zavisi i od vrste goriva koje se koristi u vašem uređaju, tj. da li je u pitanju dizel ili benzin.

Usput, trebalo bi da budete oprezni ako ulje stoji predugo! U zatvorenoj originalnoj ambalaži, motorno ulje se može čuvati tri do pet godina, ali se tada hemijski aditivi u njemu mogu lako odvojiti. Posebno delimično sintetička i potpuno sintetička ulja tada gube svoju funkcionalnost na dugi rok. U slučaju sumnje, trebalo bi da kupite novo motorno ulje kako biste iz svojeg uređaja izvukli maksimalne performanse i dugovečnost.

Dodatni savet: Motorno ulje za 2-taktni motori

Ako radite sa uređajem sa 2-taktnim motorom kao što su benzinske testere ili trimeri za živu ogradu, trebalo bi da budete apsolutno sigurni da kupujete visokokvalitetno motorno ulje. Pored toga, važno je ovde i pravi odnos mešanja, jer se gorivo i ulje moraju mešati u ovim uređajima. Na primer, odnos 1:40 znači jedan deo ulja na 40i deo benzina.

U uređajima sa 2-taktnim motorom poput benzinskih testera ili trimera za živicu, odnos mešanja benzina i ulja je ključan.

Šta se dešava ako u uređaju nema dovoljno ili uopšte nema ulja / maziva?

Premalo ulja ili potpuno odsustvo motornog ulja mogu naneti značajnu štetu vašem motornom uređaju.

Benzinski motor može pružiti maksimalne performanse i raditi i bez motornog ulja, ali treba imati na umu da se pokretni delovi u motoru trljaju jedan o drugog nebrojeno puta tokom svakog sata rada. Mazivo osigurava da se delovi manje troše i time smanjuje generisanje toplote. Verovatno će doći do oštećenja motora ako nema ulja, često zato što je povećano trenje dovelo do pregrevanja. To znači da će se motor koji nije dovoljno podmazan brže trošiti.

Na primer, možda ćete primetiti da koristite neodgovarajuće motorno ulje jer dolazi do gubitka ulja. To se posebno dešava ako je ulje previše tečno za trenutnu spoljnu temperaturu. Ako koristite previše gusto ulje, koje se prirodno još više zgusne pri hladnim temperaturama, delovi neće biti pravilno podmazani. To može izazvati probleme prilikom pokretanja motora, a potrošnja goriva takođe može biti veća. Ako koristite pogrešno motorno ulje, problem se može prilično lako rešiti.

Da biste osigurali da možete dugo uživati u svojoj benzinskoj kosilici, uvek je treba koristiti sa dovoljnom i odgovarajućom količinom motornog ulja.

Redovan servis

Da bi vaš benzinski uređaj uvek optimalno funkcionisao i da biste što duže mogli da uživate u njemu, preporučuje se i dodatni redovan servis na različitim intervalima. Evo onih koji su potrebni za uređaje sa četvorotaktnim motorima:

  • Nakon 20 sati rada: Proverite zavrtnje na izduvnoj cevi da li su dobro zategnuti;
  • Nakon 50 sati rada: Očistite filter vazduha, filter za gorivo i svećice;
  • Nakon 300 sati rada: Zamenite filter vazduha, proverite i podesite leptirasti ventil na karburatoru, očistite glavu cilindra, podesite razmak ventila.

Da li pravilno održavate vašu benzinsku kosilicu? Određeni servisi treba da se obavljaju redovno u određenim intervalima.

Zaključak: Pravilno održavanje čini veliku razliku!

Možete fundamentalno uticati na to koliko ćete na kraju uživati u svojoj benzinskoj kosilici, generatoru ili trimerima za živu ogradu, tako što ćete pravilno i redovno održavati svoje uređaje. Izbor pravilnog motornog ulja je od ključnog značaja i utiče na funkcionalnost i dugovečnost motora.

Sadržaj

Korpa za kupovinu
Prijavi se

Nemate nalog?