Filteri

Kako da očistite filter vazduha

Kako da očistite filter vazduha

Šta je vazdušni filter?

Vazdušni filter je komponenta filtera koja se postavlja na motor. Filtrira vazduh koji ulazi u motor i pritom uklanja čestice i sprečava ih da dospeju u karburator i motor. Drugim rečima, vazdušni filter osigurava da karburator radi punim kapacitetom, štiti motor od habanja i doprinosi dugom veku trajanja.

Zašto vašem alatu treba vazdušni filter?

Kada motor radi, on neprekidno uvlači vazduh. Taj vazduh prolazi kroz filter pre nego što stigne do motora, kako bi se osiguralo da proces sagorevanja teče što je moguće glatko i kako bi se habanje svelo na minimum. Ovo je da bi se filtrirale neželjene čestice kao što su betonska prašina, drvne iverice i druge fine čestice iz okolnog vazduha i da bi se sprečilo da uđu u motor, gde mogu lako prouzrokovati štetu.

Filteri vazduha se lako čiste i mogu se višekratno koristiti.

Koliko često treba čistiti vazdušni filter?

Čišćenje ili zamena vazdušnog filtera je jednostavno održavanje mašina poput – motorne kosilice, motorne testere ili trimera za travu – koje će poboljšati performanse i produžiti njen vek trajanja. Čistite sunđerasti predčistač na svakih 25 radnih sati. Zamenite papirni vazdušni filter jednom po sezoni ili nakon 300 sati rada. U prašnjavim uslovima, češće čišćenje i zamena mogu biti neophodni.

SAVET: Pronađite vazdušni filter koji odgovara vašem modelu mašine. Na tržištu postoje tri vrste vazdušnih filtera: sunđerasti vazdušni filter koji zahteva podmazivanje sunđera, papirni filter koji izgleda kao harmonika u plastičnom kućištu i hibridni ili dvoelementni filter koji uključuje i sunđerasti element (zvan pred-filter ili predčistač) i papirni element kao glavni filter.

Čišćenje filtera vazduha

Potrebno:

  • Zaštitne rukavice
  • Sudopera ili baštensko crevo
  • Čiste, suve krpe ili papirnasti ubrusi
  • Zamenski filter (ako je potrebno)
  • 1 do 2 kašičice motornog ulja za sunđerasti filter
  • Tečni deterdžent za sudove

1. Zaustavite motor mašine – Sačekajte da se svi pokretni delovi potpuno zaustave i ohlade pre nego što ih dodirnete.

NAPOMENA: Nemojte da pokrećete mašinu bez vazdušnog filtera jer može doći do ozbiljne štete na motoru.

2. Isključite svećicu – tako što ćete odvojiti žicu svećice pre nego što skinete poklopac sa vazdušnim filterom.

3. Uklonite poklopac sa filtera vazduha – Uklonite šrafove ili otpustite kopče koje drže zaštitni poklopac mašine preko vazdušnog filtera. Vazdušni filter obično se nalazi blizu vrha motora i nalazi se unutar metalnog ili plastičnog poklopca koji je obično pričvršćen šrafom ili kopčama.

4. Uklonite filter vazduha i pregledajte ga – Za papirni filter, nežno ga udarite o ravnu površinu kako biste uklonili eventualnu labavu prljavštinu. Pregledajte filter i držite ga pred jakim svetlom. Ako papirni element filtera blokira značajnu količinu svetlosti, vreme je da ga zamenite, ali nemojte pokušavati dalje da ga čistite. Jednostavno ga zamenite novim.

Ako imate sunđerasti vazdušni filter, potražite znakove raspadanja ili karakteristično smeđe ili žute fleke, što ukazuje da je vreme za zamenu. Ako je filter još uvek u dobrom stanju, možete nastaviti sa čišćenjem.

Ako imate hibridni vazdušni filter, pratite uputstva proizvođača o tome kako ga čistiti ili kada ga zameniti. Hibridni filter ima sunđerasti pred-filter koji treba pregledati. Ako je sunđerasti pred-filter postao tvrd ili značajno zaprljan, obično ga treba zameniti.

5. Očistite filter – Operite filter u sudoperi ili ga jednostavno isperite baštenskim crevom kako biste temeljno uklonili prljavštinu. Koristite tečni deterdžent za suđe da odstranite masnoće i pomognete u uklanjanju prljavštine. Dobro isperite sunđer od sapunice, i iscedite višak vode papirnatim ubrusima ili krpama.

6. Osušite filter – Pre nego što nanesete ulje na sunđerasti filter, temeljno ga osušite. Prvo iscedite sunđer papirnatim ubrusima ili suvim krpama. Zatim sunđer stavite na sunce na oko sat vremena kako bi se dodatno osušio.

7. Nauljite filter – Nakon što sunđer bude potpuno suv, nanesite ulje. Stavite ulje na ruke ili direktno na sunđer, i utrljajte ga kroz filter kako biste ga dobro rasporedili. Pazite da ne dodate previše ulja jer ne želite da kaplje u kosilicu.

SAVET: Alternativni način dodavanja ulja je da stavite sunđer u plastičnu kesu ili vrećicu, dodate ulje, i masirate kesu kako biste natopili sunđer uljem. Višak ulja upijte čistim papirnatim ubrusom.

8. Očistite kućište filtera vazduha – Pre ponovnog postavljanja vazdušnog filtera, očistite kućište vazdušnog filtera suvom krpom.

9. Ponovo vratite filter za vazduh i poklopac – Vratite vazdušni filter u priključak. Pazite da dobro stane i da nema praznina. Takođe i zaštitni poklopac pazeći da ga ne stegnete ili na bilo koji način oštetite.

NAPOMENA: Nikada ne prisiljavajte zaštitni poklopac da se vrati na mesto. Ako se ne sklapa lako, verovatno ste neispravno postavili novi filter.

10. Ponovo povežite svećicu – Ne zaboravite da ponovo priključite žicu svećice kako biste mogli da pokrenete mašinu.

Kako da očistite filter vazduha

Sadržaj

Korpa za kupovinu
Prijavi se

Nemate nalog?