Filteri

Saveti za pravilno košenje travnjaka

Saveti za pravilno košenje travnjaka

Bujan zeleni travnjak bez mahovine, smeđih ili praznih površina – dobro održavan travnjak je ponos svakog vlasnika bašte. Pored skarifikacije i đubrenja, košenje travnjaka je ključno, jer redovno šišanje podstiče rast travnih biljaka i omogućava im da se šire – što su idealni uslovi za gust travnjak. U ovom blogu ćemo objasniti kako i kada treba da kosite vaš travnjak, uz korisne savete.

Pravilno košenje travnjaka je ključno za lep, ujednačen travnjak.

Optimalna visina košenja prilikom održavanja travnjaka

Motorne kosilice, električne kosilice ili one na baterijski pogon seku travu horizontalno rotirajućim noževima. Da bi se postigao čist rez i izbegla iskrzanost trave, noževi kosačice moraju biti veoma oštri. Zato je važno redovno oštriti noževe vaše kosačice barem jednom godišnje.

Jednostavno izaberite nekoliko noževa za proveru. Ako primetite resice i neujednačene rezove, oštrica je tupа. Takođe, budite sigurni da je brzina motora visoka tokom košenja. Što je brzina motora veća, to će noževi brže rotirati, što dovodi do čistijeg reza.

Visinu košenja na kosačici obično možete podesiti u nekoliko koraka. Ovi koraci obično ne odgovaraju direktno centimetrima, tako da prvi korak ne mora biti nužno visina košenja od 1 cm. Za početak možete pokositi malu površinu – idealno u hladovini – i zatim je izmeriti.

Za travnjak je preporučena visina košenja 4 cm. Senovite površine treba kositi jedan do dva centimetra više. Na taj način, trava će imati više zelene površine za fotosintezu i bolje će se nositi sa manjkom sunčeve svetlosti. Čisto ukrasni travnjaci mogu biti pokošeni kraće, na oko 3 cm.

Prekratko košenje može oštetiti travnjak, posebno tokom sušnih perioda. Ako nije bilo kiše duže vreme, treba ostaviti nešto duže stabljike trave. Prekratka trava može oštetiti korenje, jer više nije zaštićena od direktnog sunca. Stabljike koje su previše kratko pokošene brzo isušuju travnjak i čine ga smeđim. Osim toga, prekratko pokošena trava se teže oporavlja, dok mahovina i korovi mogu da iskoriste priliku da se rašire. Sa druge strane, ako se stabljike puste da previše porastu, uklanjate podsticaj za dalji rast, što takođe može doprineti širenju korova.

Uvek pratite pravilo 1/3 kada podešavate visinu košenja. Ovo prati prirodan rast trave uzimajući u obzir njen vrh i obično je oko polovine visine oštrice. Ako je previše pokošena, biljci će trebati dugo vremena da se oporavi i ponovo počne da raste. U tom slučaju, travnjak može postati neujednačen. Stoga je preporučljivo pokositi travnjak u nekoliko faza ako je narastao duže vreme, na primer, zbog dužeg perioda mirovanja, kako biste postepeno smanjili visinu trave.

Najbolje prakse za košenje trave

Kada je pravo vreme za košenje travnjaka zavisi od nekoliko faktora.

Pravo vreme za košenje travnjaka

Kao što je već pomenuto, redovno košenje trave obezbeđuje grananje pri bazi i formiranje guste površine. Zbog toga se, pod normalnim okolnostima, optimalna učestalost košenja smatra jednom nedeljno – zavisno od vremenskih uslova, đubrenja, navodnjavanja i položaja u bašti.

Košenje travnjaka leti

Leti, redovno košenje osigurava optimalan rast trave i značajno usporava rast korova. Tokom toplih letnjih meseci, travnjak bi trebalo da se kosi najmanje jednom nedeljno – ali ne prekratko! Pet centimetara visine stabljike efikasno štiti travnjak od isušivanja. Nikada nemojte kositi travnjak na jakom podnevnom suncu, već izaberite hladnije večernje sate ili rano jutro.

Košenje travnjaka u jesen

Ključ za ponovno bujanje trave na proleće je pravilna priprema za zimu. Dok vremenske prilike dozvoljavaju, kosite travu kao i obično. Vreme za poslednje košenje zavisi od temperature. Sve dok noći nisu prehladne, trava će nastaviti da raste. Prvi mraz obično stiže sredinom do kraja oktobra. Tada je vreme za poslednje košenje trave. Budite sigurni da kosite travu nešto više nego obično. Ako je trava preduga, prvi sneg bi mogao da pritisne stabljike, povećavajući rizik od pojave gljivica i bolesti. Kako biste dodatno smanjili ovaj rizik, uvek uklonite pokošenu travu nakon poslednjeg košenja i ne ostavljajte je kao malč.

Košenje travnjaka zimi

Zimi, travnjak možete pustiti da miruje. Tokom ovog perioda, trava raste malo ili gotovo uopšte ne raste. Ipak, redovno uklanjajte lišće kako bi trava dobila dovoljno svetlosti i kako tlo ne bi postalo previše vlažno. Ovo je posebno važno tokom produženih mrazeva, jer smrznute stabljike trave mogu pucati čim stanete na njih, a travnjak se teško oporavlja od toga na proleće.

Košenje travnjaka kada je mokra trava

Nije preporučljivo kositi travnjak kada je trava mokra, jer vlažne stabljike često neće biti pravilno pokošene. To može dodatno opteretiti travu, jer se pokošena trava može nakupiti. Na mokrom tlu, točkovi kosačice mogu se zabiti i oštetiti korenje trave – a što je kosačica teža, to je veći rizik.

Više o košenju mokrog travnjaka možete pročitati ovde.

Košenje travnjaka po vrućini

Ako temperature pređu 30°C, nije preporučljivo kositi travnjak, jer je tlo suviše suvo. Ujutro je trava obično još uvek vlažna, pa je kasno popodne idealno vreme za košenje. Tada možete lako zaliti sveže pokošeni travnjak.

Saveti za pravilno košenje

  • Ne gazite travu. Dok kosite, krećite se samo po već pokošenom delu. Stabljike trave treba neko vreme da se isprave nakon što ih pregazite, što znači da možda neće biti pokošene ili barem neće biti pokošene na ujednačenoj visini.
  • Iskoristite punu širinu sečenja. Pazite da koristite punu širinu sečenja kosilice. Ne samo da ćete brže završiti, već ćete postići i ravnomerniji rez. Vodite kosilicu tako da uvek pokriva širinu već pokošenog traga. To će stvoriti besprekornu i bezprugastu površinu.
  • Pazite na ivice travnjaka. Pazite da točkovi kosačice ne skliznu u susedni deo ivice. Bolje je ostaviti usku traku i zatim je odrezati makazama ili trimerom za travu.
  • Uvek kosite nagibe pod pravim uglom na nagib. Ovo će obezbediti ravnomeran rez i sigurniji rad – jer je kosačica uvek na istoj visini kao i vi i ne može se prevrnuti na vas ako padnete.

Korišćenje malča kao đubriva

SAVET: Ako često kosite travnjak i sečete samo nekoliko milimetara stabljike, možete ostaviti vrhove trave na travnjaku kao malč. Ovaj tanki sloj pokošene trave deluje kao đubrivo, zadržava nešto vode i podstiče formiranje humusa i mrvičaste strukture tla. Međutim, ovo funkcioniše samo ako su to veoma sitni komadići. Ako to nije moguće, neophodno je da sakupite pokošenu travu, jer u suprotnom može oduzeti biljkama potreban vazduh.

Saveti za pravilno košenje travnjaka

Sadržaj

Korpa za kupovinu
Prijavi se

Nemate nalog?